Nieuwsberichten

Boottocht MBO voor promotie nieuwe koksopleiding in Papiamentu

MBO Bonaire heeft met een boottocht gevierd dat het eindelijk mogelijk is om in het Papiamentu verder te leren voor Zelfstandig werkend kok op niveau 3. Een wetswijziging maakt dit sinds het najaar van 2022 mogelijk.

MBO Bonaire heeft de wetswijziging met beide handen aangepakt en de nieuwe ‘werken en leren’-opleiding ontwikkeld. De boot is langs verschillende restaurants gevaren. De restaurants hebben een symbolisch cadeau ontvangen om deze mijlpaal onder de aandacht te brengen. In het cadeau zaten flyers van de opleiding om uit te delen onder de medewerkers. In een gedicht werd nog eens stilgestaan dat er jaren is geknokt om dit voor elkaar te krijgen.

Op de boot was een delegatie aanwezig van MBO Bonaire en ROA CN, samen met 2 oud-studenten van de koksopleiding niveau 2 en Nina den Heyer, hoofd OCW RCN. De boot meerde eerst aan bij Buddy Dive en voer daarna verder naar Divi Flamingo en Plaza Beach & Dive resort.

Nina den Heyer verklaarde dat studenten die voorheen buiten de boot vielen nu de kans krijgen op een goede toekomst: “Taal mag voor deze specifieke groep zeker geen belemmering zijn om hun opleiding te kunnen afronden om zo daarna volwaardig mee te doen op onze lokale arbeidsmarkt. “

Liset de Keijzer, unitdirecteur MBO, vult aan: “De start van onze BBL-opleiding Zelfstandig werkend kok is ontzettend belangrijk voor de professionalisering van onze horecabedrijven én een geweldige kans voor studenten die zich verder willen ontwikkelen. Een ingewikkelde wetswijziging was nodig om de opleiding in het Papiamentu te mogen aanbieden. We zijn blij dat het gelukt is!”

Ook oud-studenten zijn zeer enthousiast over de nieuwe Papiamentstalige opleiding. Rhashindra Donge, leermeester bij Plaza Beach & Dive resort en eerste vrouwelijke Caribbean Chef of the Year vindt het een groot pluspunt voor Bonaire: “Ik ben verliefd op mijn werk en ik doe het met liefde. En dankzij de nieuwe MBO niveau 3 opleiding kan ik nog verder komen in mijn carrière.”

Oud-studente Maxima Upia Mieses ziet het als een grote kans om de vervolgopleiding op ons ‘Dushi eiland Bonaire’ te kunnen volgen. “Het is heel belangrijk dat wij onze culinaire creativiteit blijven ontwikkelen en nooit stoppen met onze droom na te jagen!”

In de ochtend hebben teamleider Daan Kleinbussink en unitdirecteur Liset de Keijzer andere bedrijven bezocht en hen ook het cadeau overhandigd.

De opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3 start in augustus 2023. Inschrijven voor de opleiding kan vanaf nu via de website www.mbobonaire.com. Of ga langs bij MBO Bonaire aan de Kaya Korona 4 voor meer informatie. De opleiding is trouwens ook te volgen in het Nederlands.

Vragen?
Start de chat