Nieuwsberichten

MBO Bonaire start Papiamentstalige opleiding tot kok

Het MBO Bonaire en het bedrijfsleven slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van lokaal talent. In augustus 2018 start de school met een nieuwe tweejarige opleiding tot kok. Het is een niveau twee opleiding waarbij studenten werk en studie combineren.

“De horeca op Bonaire heeft al jarenlang behoefte aan goed opgeleide koks”, vertelt Liset de Keijzer, unit directeur van het MBO Bonaire. De cijfers bevestigen dit want in de afgelopen twee jaar zijn maar liefst 179 tewerkstellingsvergunningen afgegeven voor dit beroep. “We hebben geluisterd naar deze behoefte en de vraag omgezet naar een opleiding”

Om de drempel te verlagen, wordt de volledige opleiding aangeboden in Papiamentu. “Daar hebben wij hard voor gewerkt want de officiële instructietaal op het MBO is Nederlands” vertelt Isidoor van Riemsdijk, hoofddocent van de opleiding. Studenten van de BBL opleiding Kok gaan een dag per week naar school. Daar doen ze de theoretische kennis op. Daarnaast werken ze in de keuken bij een erkend leerbedrijf waar ze de nieuwe kennis in de praktijk brengen. 

Deze combinatie tussen theorie en praktijk is volgens Huub Groot, eigenaar van het bekende restaurant It Rains Fishes, heel waardevol: “veel koks hebben vooral praktische kennis terwijl juist de theorie van belang is voor de ontwikkeling van het bedrijf”. Giovannie Veld, oud-student van de opleiding Kok, beaamt dit. Na afronding van zijn studie heeft hij zich opgewerkt tot chefkok en leermeester bij It Rains Fishes. Ook is hij als junior chef van het Culinary Team meegegaan naar Miami; een functie die de afgelopen 5 jaar enkel ingevuld werd door chefs afkomstig van de koksopleiding. 

Het MBO Bonaire hoopt door middel van deze nieuwe opleiding niet alleen een oplossing te bieden voor het grote tekort aan koks op het eiland, maar ook een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van lokaal talent.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding 

Vragen?
Start de chat