Verhalen

Onze student aan het woord – Aljantha Emerenciana

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Aljantha, ze is 16 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Allround vakkracht onderhoud en klussenbedrijf.

Techniek, wat leuk! Daar zie je niet zo veel meisjes, toch? 

Op het VMBO moest ik in het tweede jaar een studierichting kiezen. Ik heb hierover thuis met mijn moeder gesproken. De keuze was snel gemaakt. Omdat ik als klein meisje al hield van tekenen, vonden wij de richting Techniek goed bij mij passen. Mijn moeder schreef me meteen in. Toen ik de volgende dag op school sprak met mijn vriendinnen en erachter kwam dat zij allemaal kozen voor de richting Zorg ging ik twijfelen. Ik vroeg mijn moeder om de inschrijving te veranderen, maar dat heeft ze niet gedaan. Ik was het enige meisje die koos voor de richting Techniek en daar ben ik nog altijd heel blij mee! In het begin kreeg ik nog wel wat vreemde blikken. Wat veel mensen denken is dat je heel veel zwaar werk moet doen. Maar dat is niet zo. Het is veel breder dan dat. Nu zie je gelukkig ook meer meisjes kiezen voor deze richting.

Hoe maakte je jouw keuze voor deze opleiding?

Vanuit het VMBO kregen we een rondleiding op MBO Bonaire. Daar hebben we van alles geprobeerd: van lassen tot schilderen. Dat was heel goed om te zien. Eigenlijk wilde ik een studie waarin ik vooral kon tekenen en schetsen. Door deze rondleiding zag ik in dat een opleiding met een brede basis ook goed zou zijn. Tot nu toe is dat een hele goede keuze! 

Wat vind je zo leuk aan de opleiding?

Tot nu toe vind ik bijna alles leuk. Het meeste plezier heb ik in de praktijklessen. We hebben al kastjes gemaakt en basisschakeling ontdekt. Ik vind het leuk dat je iets zelf kan maken. Je krijgt daarvoor alles wat je nodig heb om je werk te doen. Dat is allemaal goed geregeld. Uiteindelijk wil ik ook gaan tekenen. Het lijkt me gaaf dat iemand bij je langskomt met een idee voor een huis en dat jij daarvan een schets kan maken in Autocad.

Hoe vind je de sfeer op MBO Bonaire? 

Het is leuk hier en lekker rustig. Je hebt alle ruimte en tijd om dingen te leren. Ook de docenten zijn chill. Als je een vraag hebt kun je altijd langskomen.

Wat wil je na jouw studie gaan doen? 

Na mijn studie wil ik een HBO opleiding bouwkunde doen op Aruba of in Nederland. Dan zou ik meer willen tekenen en kan ik kiezen voor de richting van architect. Uiteindelijk wil ik graag een eigen architectenbureau hebben. 

Heb je nog advies aan aankomende studenten? 

Ja! Volgens mij ben ik een goed voorbeeld, haha! Kies niet voor de richting die jouw vrienden kiezen, maar kies voor wat je zelf wil. Dat is wel moeilijk want ik trapte er ook bijna in. Maar ik dat als je iets doet wat je niet leuk vindt, het je ook niet gaat lukken. Iedereen kan worden wat ze willen. Zet je hiervoor in en het gaat je lukken!

Vragen?
Start de chat