Verhalen

Onze student aan het woord – Angelo Yanez

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Angelo, hij is 16 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Kok.

Vertel! Hoe ben je op de Koksopleiding terecht gekomen?
Bij ons thuis wordt er veel gekookt. Mijn vader staat veel in de keuken en mijn broer heeft de koksopleiding gedaan. Hij werkt nu in de keuken bij La Cantina. Dat heeft mij geïnspireerd om zelf ook deze opleiding te gaan doen. 

Hoe ben je op deze opleiding ingestroomd? 

Haha, door een klein foutje deed ik op VMBO elektra in plaats van kok. Dus de instroom was wat gek. Ik wist toen al dat ik voor kok wilde studeren, maar vond het niet zo erg om ook kennis op te doen van elektra. Het is goed om van meerdere dingen verstand te hebben. Zeker als ik straks mijn eigen restaurant wil openen! Ik heb de keuze daarom niet aangepast.

Je wist dus al snel dat je Kok wilde worden. Hoe vind je de opleiding nu? 

Heel leuk! Ik ben nu pas een paar maanden bezig, maar heb al ontzettend veel geleerd. Meer dan ik had verwacht! Snijtechnieken bijvoorbeeld. Die moeten perfect zijn. Ook heb ik geleerd om te bbq-en. We hadden een BBQ georganiseerd voor de hele school. Ik kreeg de taak om Ribs te maken en verkopen. De eerste Ribs waren verbrand, haha. Maar op een kleinere gril ging het goed. Ook hebben we salades gemaakt. Kijk deze foto van mijn shrimpsalade met asperges en dressing van mango. Dit was denk ik mijn beste. Ik heb de foto naar mijn broer gestuurd. En die was trots. Behalve dan over het feit dat ik mijn telefoon in de keuken had. Haha, hij is heel betrokken. 

Weet je al waar je stage wil lopen?
In het tweede jaar lopen we voor een langere periode stage. Dan werken we vier dagen in de week en gaan we 1 dag naar school. Die periode wil ik graag stage lopen bij mijn broer bij La Cantina. Ik wil graag leren hoe het is om in een echte keuken te werken. Hoe reageer ik, hoe is de druk, wat is het tempo? Ik wil de thrill van de drukte ervaren. En ik wil leren om mijn werktempo te verhogen. 

Wat zijn jouw toekomstplannen? 

Ik heb grote plannen! Na mijn studie wil ik eerst ervaring opdoen in een restaurant. Daarna wil ik gaan reizen en over de hele wereld gaan kijken hoe voedsel is verwerkt in de cultuur. Dat wil ik allemaal samenbrengen in mijn eigen restaurant. Het liefst open ik restaurants over de hele wereld. Dat gaat nog heel wat jaar duren, maar ik ga het echt proberen om mijn droom te verwezenlijken. Misschien zelfs wel met mijn broer! 

Heb je nog advies voor nieuwe studenten? 

Ga je passie achterna! En als je die nog niet kent, probeer hem dan te vinden. Beeld jezelf in waar jij je later ziet en vraag jezelf af: are you up for it? Misschien kom je er achter tijdens een meeloopdag. Ga experimenteren en blijf je best doen. Its gonna be a bumpy road but in the end it will be worth it.

Vragen?
Start de chat