Verhalen

Onze student aan het woord – Francis Spanner

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Francis, hij is 18 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Eerste monteur elektrotechniek – ICT.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik heb mijn hele leven op Sint Eustatius gewoond en ben naar Bonaire gekomen om te studeren voor automonteur. Helaas hadden ze niet genoeg studenten om die opleiding te starten, daarom ben ik gestart met elektrotechniek. Ieder jaar updaten ze de techniek in auto’s en motoren, dus deze kennis is ook goed om te hebben. Uiteindelijk wil ik nog wel voor automonteur studeren hoor, maar dat komt hierna. 

Waarom wil je graag automonteur worden? 

Op Statia hebben wij een familiebedrijf. Die is opgericht toen ik vier jaar was en toen al wist ik wat ik later wilde worden. In mijn vrije tijd doe ik veel research en verdiep ik me in hoe dingen verbeterd kunnen worden. Het is mijn droom om samen met mijn vader te werken. Hij heeft mij nu al ontzettend veel geleerd. Samen met hem heb ik mijn eerste engine gebouwd toen ik 12 jaar was! 

Je klinkt zeer gedreven om dit tot een succes te maken!

Dat ben ik ook! Ik ben heel gepassioneerd over auto’s en motoren. Ik ben zelf ook een racer, dus ben er altijd mee bezig. Na deze studie ga ik naar Nederland om voor automonteur te studeren en wil ik verschillende niveau’s in lassen halen. Daarna ga ik terug naar Sint Eustatius om in de familiezaak te werken zodat mijn vader uiteindelijk met pensioen kan. 

Vind je het leuk op MBO Bonaire?

Eerlijk gezegd vond ik het in het begin best moeilijk. Ik was pas 16 toen ik hier in mijn eentje naar toe ging. Op Statia is enkel Engels onderwijssysteem, dus ik sprak de talen ook niet. Op een gegeven moment wilde ik stoppen maar heeft me vader mij herinnert aan de reden waarom ik hier ben. De testen vond ik in het begin ook best moeilijk. Ik ben meer een jongen van de praktijk, niet van de theorie. Mijn eerste cijfer voor elektra was een 1, mijn tweede cijfer was een 1,7 en mijn derde een 2,3. Toen dacht ik: ‘aiiii, ik moet even serieus aan de slag als ik dit wil halen’. Ik ben naar huis gegaan om te studeren en de volgende test had ik een 8,5. Ik realiseerde me dat ik gewoon in mezelf moest geloven en mijn schouders eronder moest zetten. Er zijn verschillende docenten die mij helpen om gemotiveerd en gefocust te blijven. 

Meer iemand van de praktijk dus. Hoe vond je het dan om stage te lopen? 

Dat was het leukste! Het bedrijf waarvoor ik werkte, IBO, had me naar Statia gevlogen voor een project. Dat was heel gaaf. De mensen waarmee ik werkte accepteerde mij alsof ik een van hen was. Ze hebben mij dingen geleerd die me echt geholpen hebben op school. 

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Laat niemand je vertellen wat jij moet studeren. Doe wat voor jou goed voelt. Als je het geforceerd doet, dan wordt het heel moeilijk. Ik raad mijn neefjes en nichtjes uit Statia ook aan om naar Bonaire te gaan voor een studie. Het is een kleine versie van Statia, iedereen kent iedereen en het is niet zo groot als Nederland. Deze stap is veel veiliger: ‘A small start to a bigger future’. 

Vragen?
Start de chat