Verhalen

Onze student aan het woord – Jonathan Pekeri

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Jonathan, hij is 22 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Media.

Waarom volg je deze studie?

Op het VMBO maakte ik mijn eerste beat. Dat gebeurde eigenlijk als grapje, maar al snel dacht ik: hier wil ik mee verder! Ook begon ik in die periode vaker mijn oom te helpen, die in de muziek werkt. Bijvoorbeeld met het brengen van instrumenten, speakers neerzetten, eigenlijk alles wat er komt kijken bij een optreden. Nu is muziek echt mijn passie. 

Hoe heb je de keuze voor deze studie gemaakt?

Eigenlijk wist ik wel dat ik de media opleiding wilde doen. Maar het leek me ook een goed idee om eerst een andere studie af te ronden. Toen ik op de meeloopdag kennis maakte met Elektro, heb ik me daarvoor ingeschreven. Is nooit mis om breder opgeleid te zijn, toch? Na afronding van mijn Elektrostudie ben ik alsnog begonnen met media. 

Hoe vind je de media-opleiding? 

Ik ben twee dagen in de week bij MBO en de andere dagen bij BYOF. Daar heb ik veel geleerd over script schrijven. Bijvoorbeeld hoe we moeten schrijven en hoe een script eruit ziet. Ook verdiepen we ons in videografie en het maken van foto’s. Zo weet ik nu hoe ik de lens scherp moet stellen en welke instellingen een camera nodig heeft. Vorig jaar hebben we voor ons laatste project een lied gemaakt over school. We moesten de beat schrijven, recorden en een videoclip maken. Daar heb ik een hoop van geleerd. Ik had al veel videoclips gezien, maar het was de eerste keer dat ik er zelf eentje heb gemaakt. 

Welke vakken vind je leuk? 

Muziek vind ik het leukste. Maken van muziek, beats, liedjes maken, teksten schrijven, editing. Maar beeld spreekt me ook erg aan, zoals foto’s maken en videoclips. Natuurlijk horen de standaard vakken zoals Engels, Nederlands, Papiaments en Rekenen er ook bij. Ik moet zeggen dat dat ook best leuk is hoor. We zijn bij Engels en Spaans bijvoorbeeld gewoon de taal aan het praten met elkaar, beetje grappen maken. Niks mis mee!

Grappen, dat klinkt goed! Hoe vind je de sfeer op school?
De medestudenten zijn als familie voor mij. We motiveren elkaar en zijn actief samen, ook buiten school! We zijn bijvoorbeeld weleens gaan paintballen en quad rijden. Ik vind het belangrijk dat ik me echt thuis voel en me daardoor helemaal kan verdiepen in de opleiding.

Heb je ook al stage gelopen? 

Nee, dat is pas vanaf volgend jaar. Ik wil het liefst stage lopen bij de radio, 99.9 Live FM. Ik ken daar mensen en ze zijn heel vriendelijk. Ik kan van hun alles leren: hoe ik campagne maak, mixen, live gaan, muziek draaien etc.  

Heb je nog advies voor anderen? 

Je moet een studie kiezen die jou leuk lijkt. De toekomst van jezelf én het eiland is in jouw handen. Doe je best!

Vragen?
Start de chat