Verhalen

Onze student aan het woord – Lodaishka Thodé

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Lodaishka, zij is 17 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Secretaresse.

Waarom studeer je voor secretaresse? 

Ik wil graag op kantoor werken of mijn eigen bedrijf opzetten. Met deze opleiding leer ik ook hoe ik administratie kan doen. Als ik mijn eigen bedrijf opzet, heb ik daar dan geen mensen meer voor nodig.

Hoe heb je voor deze opleiding gekozen? 

Op VMBO zat ik al op de richting administratie. Binnen deze richting heb je verschillende keuzes op MBO Bonaire. Ik heb gekozen voor secretaresse omdat me dat het meeste aanspreekt. Daar moet je rustig zijn en gefocust kunnen werken. Je moet representatief zijn en contact hebben met anderen.

Wat vind je leuk aan de opleiding? 

Ik vind het leuk dat ik nieuwe dingen leer. Bijvoorbeeld het schrijven van een brief, welke standaarden daarbij horen. Ook leren we roosters maken en reizen boeken. Ik ben benieuwd naar het project over werkprocessen.

Hoe vind je de docenten en medestudenten? 

De meeste studiegenoten kende ik al voordat ik naar MBO Bonaire ging. In de klas helpen we elkaar als we iets niet begrijpen. Samenwerken is geen probleem voor ons. De docenten vind ik rustig en goed. Natuurlijk zijn ze soms wel streng, maar dat vind ik niet slecht. Je kunt bij de docenten terecht als je iets niet begrijpt. Wat ik ook fijn vind is dat je hier meer flexibiliteit krijgt. Je mag in de pauze bijvoorbeeld gewoon weg om even eten te halen. 

Waar wil je straks stage lopen?

In mijn tweede jaar ga ik voor de eerste keer stage lopen. Ik wil graag bij het OLB ervaring opdoen om te kijken hoe ze daar werken. Maar ik ga mijn stage zoeken in overleg met de juffrouw. Zij kijkt heel goed wie er bij welk bedrijf past. 

Zou je MBO Bonaire aanraden aan anderen? 

Ja, ik vind dat je hier goed wordt behandeld door docenten en studenten. Je leert heel veel nieuwe dingen die je allemaal nog niet onder de knie hebt. Het is niet moeilijk, dus laat dat je niet weerhouden. Iedereen kan hier komen. 

Wat wil je na deze opleiding gaan doen? 

Ik wil na het afronden van niveau 3 eerst niveau 4 secretaresse doen. Daarna wil ik een HBO opleiding volgen in Nederland. Ik wil nog veel meer leren! Het liefst wil ik in Nederland een studie doen waarmee ik later docent kan worden voor de kleuterklas. Met twee diploma’s spreid ik mijn kansen. Dan kan ik altijd kiezen tussen secretaresse of docent. Of ik zet natuurlijk mijn eigen bedrijf op. Het allerliefste in de fashion industry. Dromen genoeg dus! Maar als ik ergens voor ga, gaat het me ook lukken. 

Heb je nog advies aan anderen? 

Zonder diploma is het moeilijk om een baan te krijgen, dus denk goed na over jouw keuze en ga ervoor!

Meer informatie 

Wil jij, net als Lodaishka, ook de opleiding secretaresse volgen? Lees dan snel verder op informatiepagina van de opleiding.

Vragen?
Start de chat