Verhalen

Onze student aan het woord – Luiyi Morales

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Luiyi, hij is 18 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Lifestyle Sport- en Bewegingscoördinator.

Waarom doe je deze studie? 

Ik kom uit Colombia en woon nu 1 jaar op Bonaire. Ik heb deze studie gekozen omdat ik fysiotherapeut wil worden. Het sluit goed aan bij mijn gewenste vervolgopleiding. Het is mijn droom om fysio te worden.

Hoe wist je dat je fysio wilde worden?  

Ik had een vriend in Colombia die fysiotherapeut was. Ik keek altijd met bewondering naar zijn vak en zo is het ontstaan. Mijn ouders staan niet helemaal achter deze keuze. Ze vinden dat economie beter bij mij past, maar dat wilde ik niet. Ik heb goed voor ogen waar ik naar toe wil en daar heb ik ze van weten te overtuigen. 

Vind je de studie leuk? 

Vooral de mensen en de praktijkvakken vind ik leuk. Volgend jaar krijg ik anatomie en fysiologie, daar heb ik heel veel zin in. De docenten zijn gezellig en leggen dingen goed uit. Toch past de opleiding niet perfect bij me. Zo moet ik bijvoorbeeld lesgeven en dat vind ik helemaal niks. Toch is dit de juiste stap. Ik moet even door de minder leuke vakken om mijn droom te behalen.

Zou je MBO Bonaire aanraden aan anderen?
In mijn positie is dat moeilijk om te zeggen. In Colombia zou ik namelijk de universiteit gaan doen, maar toen ik hierheen kwam was dit mijn enige optie. Ik ben blij dat ik kan studeren en gericht kan werken aan een betere toekomst. 

Waar zie je jezelf over vijf jaar? 

Ik heb erg mijn best gedaan om Nederlands te leren, dat gaat me nu goed af. Daarom wil ik na afronding van deze opleiding naar Nederland voor een HBO-studie fysiotherapie. Het liefste wil ik daar gaan werken, maar als dat niet lukt, kom ik terug naar Bonaire. Het is mijn droom, dus ik hoop dat het lukt. Ik kan niet opgeven. Dus ik moet de niet leuke vakken ook doen om hier even doorheen te komen. 

Heb je nog advies voor anderen? 

Maak een goede afweging tussen wat je leuk vindt en waar je geld mee kan verdienen. Volg je talent en doe je best, ook als het even wat minder leuk is.

Vragen?
Start de chat