Verhalen

Onze student aan het woord – Naomie

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Naomie, ze is 22 jaar en heeft in de zomer 2020 haar diploma van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn behaald.

Waarom heb je voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn gekozen?

Als klein kind was ik al zorgzaam. Als mijn moeder ging werken, zorgde ik samen met mijn zusje voor mijn inwonende opa en oma. Op het VMBO heb ik de richting Zorg en Welzijn gekozen. Toen ik daar bijna klaar was, heb ik de studiedag van het MBO bezocht. Daar hebben ze veel studies laten zien, maar uiteindelijk sprak de studie Helpende Zorg en Welzijn me toch het meeste aan.

Je bent nu bijna klaar met je studie. Ben je blij dat je deze keuze hebt gemaakt?

Zeker! Ik vind het een mooi vak en verzorg graag mensen. Op het VMBO werd ik met veel dingen nog geholpen, maar op het MBO leer je zelfstandig te werken. Hiervoor heb je veel vertrouwen in jezelf nodig.

Had je dat vertrouwen al meteen? 

Nee, in het begin vond ik het best spannend. Ik wist niet altijd hoe ik om moest gaan met de zorgvraag, maar de juffrouw heeft me veel vertrouwen gegeven. Ik weet nu dat ik bekwaam ben en goede zorg kan verlenen aan cliënten.

Je hebt het over cliënten. Op wat voor plaatsen heb je stage gelopen?

Tijdens mijn studie moest ik drie keer stage lopen: met kinderen, ouderen en gehandicapten. Het liefste werk ik met ouderen en gehandicapten omdat je met hen veel interactie hebt. Kinderen stuiteren van hot naar her en zijn vlug afgeleid. Ouderen en gehandicapten luisteren aandachtig. Door met ze in gesprek te gaan, kun je echt het verschil maken voor deze mensen. Dat heb ik onder andere geleerd tijdens mijn stage bij FKPD. Dat sloot dus mooi aan!

Wil je na je opleiding ook werken met ouderen en gehandicapten?

Misschien dat ik later een eigen opvang voor gehandicapten wil opzetten of programma’s ga ontwikkelen om meer activiteiten voor zorgvragers te organiseren. Maar nu ben ik heel blij dat ik bij FKPD mag komen werken.

Wow, dus je hebt meteen een baan na je studie?
Ja, mijn studie en stage hebben ervoor gezorgd dat ik dit mooie werk kan gaan doen! Ik denk dat een VMBO diploma niet voldoende is om een goede baan te krijgen. Een opleiding helpt je met nieuwe dingen leren en je horizon te verbreden. Zo zijn we laatst naar Curaçao gegaan om daar zorginstellingen te bezoeken. Op die reis heb ik gezien dat je verder kunt komen met je studie en vaardigheden.

Heb je nog advies voor toekomstige studenten?

MBO Bonaire is een hele goede school. Het is fijn om op je eigen eiland te blijven en hier de theorie meteen in de praktijk te brengen. Je kunt meteen iets voor je omgeving betekenen. Zorg ervoor dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Kies met je je hart. Op die manier blijf je de hele studie gemotiveerd. Vraag hulp als je de keuze niet alleen weet te maken.

Dankjewel voor je tijd, Naomie. Succes met jouw nieuwe baan!

Mocht je na het lezen van dit verhaal je willen oriënteren op een studie bij MBO Bonaire, kijk op de opleidingspagina of kom direct bij ons langs op Kaya Korona 4. Dit kan ook tijdens de open inschrijf en adviesdag maandag 1 juli!

MBO Bonaire is ook op zoek naar oud studenten die graag hun verhaal willen doen. Wil jij aan de huidige en toekomstige studenten van MBO Bonaire vertellen wat de school heeft bijgedragen aan jouw toekomst? Laat het ons weten, stuur je bericht naar: 

Vragen?
Start de chat