Verhalen

Onze student aan het woord – Naphtaly Molina

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Naphtaly, zij is 16 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Pedagogisch medewerker.

Waarom doe je deze opleiding?
Ik pas al op kinderen zolang ik me dat kan herinneren. Mijn broer heeft deze opleiding drie jaar geleden ook gedaan en toen ik naar MBO ging, adviseerde hij mij om daar eens te kijken. Ik heb een intakegesprek gehad met juffrouw Willemijn. Zij vertelde me meer over de opleiding en wat je er allemaal gaat leren. Dat sprak me erg aan dus heb ik voor deze studie gekozen. 

Heb je ook andere studies overwogen? 

Ja. Op VMBO deed ik de richting administratie omdat ik heel goed ben in rekenen. Mijn mentor adviseerde mij om ook te kijken naar de richting pedagogisch medewerker omdat dat beter bij mij zou passen. Ook heb ik nog even nagedacht over een opleiding in toerisme omdat ik werken met mensen leuk vind. Uiteindelijk koos ik toch voor Pedagogisch Medewerker omdat ik de meeste energie haal uit kinderen. Ik vind het super mooi om te zien hoe een kind opgroeit en zich verder ontwikkeld. De gesprekken met mijn ouders, broer en mentor hebben me geholpen om een goede keuze te maken.

Hoe vind je de studie?
Ik vind het echt interessant! We verdiepen ons in de ontwikkeling van het kind. In de eerste weken heb ik al dingen geleerd die ik helemaal niet wist. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een baby, dat houdt veel meer in dan ik altijd gedacht heb. Er zijn verschillende manieren waarop een baby opgroeit en hoe je daarmee om kan gaan. Andere vakken zoals socialisatie en handenarbeid vind ik ook leuk. Daar krijg je veel ideeën over dingen die je met kinderen kan doen. Heel interessant en een mooie voorbode op wat we allemaal nog gaan leren. 

Zou je MBO Bonaire aanraden? 

Ja, de lessen zijn heel duidelijk en de sfeer is goed. In onze klas werken we veel samen en er is nooit ruzie of onenigheid. De overgang van VMBO naar MBO Bonaire is heel goed. Je  bent erg goed voorbereid op de verdieping die je hier krijgt. Het is erg gericht op het werk wat je later gaat doen. Daarom is het belangrijk dat je een richting kiest die jou aanspreekt. Als ik de kans had om naar een ander land te gaan, zou ik toch hier mijn MBO doen. Je blijft dichtbij familie en dat maakt het allemaal een stukje makkelijker. Een heel andere school en omgeving lijkt me best wel moeilijk. 

Wat wil je hierna doen? 

Na deze opleiding wil ik niveau 4 gaan doen. Als ik dat heb afgerond wil ik werken op het eiland of naar Nederland om een HBO-studie in pedagogische richting te volgen. Daarna weet ik het nog niet. Ik ben geboren in Nederland en voel me ook thuis in Eindhoven. Misschien dat ik daar wel wil werken. Daar heb je wat meer keuzes dan hier. Het zou ook kunnen dat ik voorlopig hier blijf, dichtbij mijn familie. 

Heb je nog advies voor anderen? 

Bereid jezelf goed voor. Weet dat de studie leuk is, maar soms ook erg veel. Je moet echt doorzetten en er voor gaan. Denk vooraf goed na over welke richting je wilt doen. Ga naar een intakegesprek en een Open Dag en praat erover met mensen in jouw omgeving. Kijk wat bij jou past en maak dan de keuze.

Vragen?
Start de chat