Verhalen

Onze student aan het woord – Tyron Ogenia

We delen de verhalen van MBO studenten. We laten ze aan het woord om uit te leggen waarom ze voor een bepaalde studie hebben gekozen om zo toekomstig studenten kennis te laten maken met het studieaanbod van MBO Bonaire en wat ze daar mogen verwachten. 

Hier het verhaal van Tyron, hij is 18 jaar en zit in het eerste jaar van de opleiding Monteur Elektrotechniek.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik op VMBO al deze richting deed. Het is niet zo dat ik het niet leuk vind, maar ik heb wel even getwijfeld. Zo houd ik bijvoorbeeld heel erg van koken. Op de meeloopdag ben ik ook bij de koksopleiding gaan kijken. Hoewel ik dat heel erg leuk vond, sprak het me niet aan dat je altijd moet werken als de rest vrij is. Na de meeloopdag heb ik heel bewust gekozen voor elektro. Dan ga ik wel lekker thuis koken, dat is eigenlijk ook veel leuker! 

Hoe vind je de opleiding?
De lessen zijn leuk. Nederlands, rekenen, ICT, burgerschap, maar ook de praktijklessen. Daar kun je zelf dingen bouwen en maken! Bij ICT krijgen we de kans om dingen te proberen op computers zoals powerpoint en excel. Daar had ik nog weinig ervaring mee, maar we leren en groeien heel snel. 

Hoe vind je de sfeer op MBO Bonaire? 

De studiegenoten zijn leuk! We maken altijd grappen in de klas. Ik heb ook een hoop nieuwe mensen leren kennen. Er is er maar eentje die ik ken van mijn oude klas op het VMBO. Anderen komen bijvoorbeeld van Curaçao, Forma of Pro. De docenten zijn ook aardig, en grappen vaak mee. Maar als ze les geven zijn ze wel serieus hoor, haha.  

Heb je al stage gelopen? 

Nog niet op MBO Bonaire, maar ik heb al wel stage gelopen op het VMBO. Ik wil graag stage lopen bij IBO. Ik hoop dat ik daar de nieuwe technieken kan leren om huizen te installeren.

Wat wil je hierna gaan doen? 

Ik wil na afronding van deze studie een niveau 3 opleiding in Nederland gaan doen. Het lijkt me leuk om in een andere omgeving les ter krijgen, met andere klasgenoten en nieuwe stof. Familie van mij woont in Nederland, dus het liefste studeer ik dan bij hun in de buurt. Vooral omdat ik nog nooit in Nederland heb gewoond, het zal dus wel een hele ervaring zijn. Of het gaat lukken, ligt natuurlijk ook een beetje aan de Corona-situatie. Als het niet door kan gaan, doe ik niveau 3 hier op MBO Bonaire. 

Heb je nog advies voor anderen? 

Kies wat jij het leukste vindt! Als een vriend iets anders kiest, ga dan niet zomaar mee. Ga voor je doelen en never give up. Geen enkele route is makkelijk, je komt altijd moeilijke dingen tegen. Blijf in school want dat is belangrijk voor je toekomst!

Vragen?
Start de chat