Verhalen

“Wat je krijgt in Nederland kan niemand van je afnemen.”- Shrvjn Cicilia

In gesprek met student Shrvjn Cicilia over haar stage in Nederland.  

“Ik ben Shrvjn Cicilia, 18 jaar oud en ik zit in de examenklas EMEI 3.3. Ik ben in Nederland geweest in 2022, van eind februari tot en met mei. Het was mijn allereerste keer naar Nederland, en ook nog alleen!

Ik heb stage gelopen bij FireFly. Dat is een verlichtingsbedrijf die bij kantoorpanden de verlichting verandert naar LED. Ook zetten ze bij sportverenigingen nieuwe armaturen.
Voordat ik stage ging lopen wist ik niks van lampen dus daar heb ik alles geleerd over lampen vervangen en armaturen. Ik ben begonnen met werken in kantoorpanden. De eerste twee dagen kreeg ik alleen maar kleine klusjes en ik dacht nee, ik wil meer. Dus ik zei: “ik kan installeren. Laat het me één keer zien en ik kan het.” En zo ging het. Self confidence.

De sfeer op werk was heel erg goed. Ze geven je het gevoel dat je part of the team bent. Maar je moet wel leren met elkaar om te gaan. Iedereen doet het op een andere manier. Je moet van elkaar leren. Dat vond ik niet altijd makkelijk.

Ik heb dingen geleerd waarvan ik nooit wist hoe ze het doen. En ik kan nu zeggen dat ik een hele sportvereniging gewoon zelf kan installeren!

In het begin vond ik stage in Nederland wel moeilijk want mijn Nederlands is niet perfect. Ik was een beetje bang om Nederlands te praten. Ze gaan me niet begrijpen, ze gaan me uitlachen. Maar toen de tijd voorbij ging werd het makkelijker om te praten. Gewoon uitleggen, dan begrijpen ze je wel.

Het weer in Nederland, daar moest ik erg aan wennen. De ene dag is het super koud, de andere dag is het warm, en de dag daarna is het aan het sneeuwen, en dan weer regenen. Je weet nooit wat je aan moet. En brood eten bij je lunch, in plaats van warm eten, daar moest ik ook heel erg aan wennen!

Het leven als stagiaire in Nederland vond ik heel goed! Ik ben avontuurlijk, dus ik blijf niet thuis. Ik wil een andere stad kennen, iets anders doen, iets anders eten, de wereld en andere culturen leren kennen. Ik ging altijd naar buiten. Ik heb veel gereisd en mensen leren kennen. De wereld is mooi, en Nederland was heel leuk en daarom ga ik daar wonen en verder studeren!

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat de wereld niet om jou draait. Niet wat jij wilt gaat altijd gebeuren. Niet wat jij zegt gaat altijd gebeuren. En je moet zelfstandig zijn. Niemand gaat het voor jou doen. Je moet het zelf doen, voor jezelf opkomen en vertellen wat je voelt en vertellen wat je wilt. Anders zetten ze je aan de kant. Opkomen voor jezelf en zelfstandig zijn. Dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd.

Ik raad het iedereen aan om stage te gaan lopen in Nederland. Wat je krijgt in Nederland kan niemand van je afnemen. Dat ga je nooit vergeten. Ik zou tegen de studenten zeggen ‘Ga ervoor, ben niet bang voor niks. Je kan het. Misschien weet je nu je potentie niet, maar wanneer je naar Nederland gaat, zul je zien dat je potentie hebt voor alles wat je wilt.

Een gouden tip: zet alle flessen die je gebruikt in een mandje. Ga naar de supermarkt en je krijgt geld terug!”

Vragen?
Start de chat